Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

back

Acoustics - Unilever Headquarters in Jakarta

unilever_jakarta_78

The new Unilever Indonesia headquarters has been completed in Jakarta. The new building which features a spectacular design by the Singaporean architecture office Aedas, not only convinces with its dynamic shape but also provides light filled workplaces with ultra modern equipment. A striking eye catcher from the outside is the organic futuristic glass facade that is participated by the circumferential slats.


With about 220,000 employees in more than 100 countries, Unilever AG, which was founded in 1930 and is based in Rotterdam and London, is one of the world’s largest corporations. More than 400 brands, which offer everything from food and cosmetics to household products, operate under one roof. In order to further expand its presence in Southeast Asia, the company recently completed its new headquarters in the Indonesian capital of Jakarta, a metropolis with a population of ten million.

unilever_jakarta_88


The new building creates a modern and creative ambience for the employees, who had previously worked in four different locations, and right away symbolises the aspiration and the dynamic economic development of the company in the region. Unilever Indonesia commissioned the Singapore based architecture office Aedas with the design of the new building.


It is among the most prestigious planning offices in Asia and in recent years, its design includes the futuristic “Olympia 66” shopping city in the Chinese harbour city of Dalian and the extremely slim high rise “The Beacon” in Hong Kong. Aedas is also responsible for designing the new BSD Green office Park which calls itself the country’s first green office district and is located at the far southwestern edge of Jakarta. In 2017, the architects were able to complete the Unilever headquarters as the site’s most important building.

unilever_jakarta_10

The new six storey construction makes communicative work places available on a gross floor area of approximately 50,000 square metres. The ground plan, which is arranged in a blossom shape, consists of four wings that are connected to each other and grouped around a central atrium. In all areas, the design allows for the optimal use of daylight and provides great views.


A characteristic element of the new building is the dynamically designed and continuously transparent exterior shell with its circumferential glass area, elegantly rounder building edges and floor ceiling that protrude to varying degrees and feature cladding that consists of shimmering dark grey metal panels.

If necessary the grey aluminium slats of varying depths, which have been integrated in the design concept, provide flexible shade and reduce the generation of heat. The integrations of multiple greened roof terraces in the recesses of the facade further increase the design’s quality. Taken together, a multi layered façade topography with a flowing transition between interior and exterior has been created. It not only pleases aesthetically but also offers appealing exterior spaces for employees.


The open and airy design of the interior is equally multi layered. The central element here is the atrium, which ascends across all levels and receives light from multiple glass domes. It features dynamically layered and futuristic protruding and recessed floor levels and connecting pathways.


The views from below are covered with a seamlessly rendered acoustic ceiling system from Sto, in order to reduce the reverberation in the atrium and the galleries. Seamlessly acoustic ceiling systems StoSilent Distance are used and for the facade the ventilated rainscreen cladding systems, StoVentec R with render coating. A wooden staircase that connects the ground floor to the first floor serves as a central meeting point. With apparent ease, the architects managed to create an organically flowing spatial continuum that fosters communications and features surprising views. In accordance with the concept of traditional Indonesian town planning, it integrates elements such as “square”, “main roads” and “side roads” to support the cohesion and dedication of the employees

unilever_jakarta_8

Project details

Building Owner : PT Unilever Indonesia Tbk, Jakarta

Applicator : PT. Panutan Sejati, Jakarta

Architect : Aedas, Singapore

Products used : StoSilent Distance & StoVentec R

Product focus : StoSilent Distance

system_build_up_3


It's hard to imagine modern architecture without large, even, white surfaces. The StoSilent Distance board system allows the seamless and soundabsorbing design of walls and ceilings, which have to be suspended, for example, to reduce the room height. The room concept is thus retained with good acoustics included.

Benefits of StoSilent Distance

  • - Seamless installation of up to 200m2
    - Suitable to a limited extent for curved surfaces and vaults
    - Suitable for rooms exposed to moisture,depending on system version
    - Conceals main utilities
    - Perfusion safe
    - Low weight